27.12.06

Turtle season
In de maanden november en december komen de schildpadden eieren leggen in de duinrand. Na 50 dagen onder de grond, graven de minischildpadjes hun weg naar boven en begint de grote run naar het water. Een geweldig gezicht, gisteren kwam een nest uit van 54 eieren. Ze hebben het allemaal gered tot het water. Maar het idee dat uiteindelijk 1 op 1000 van die ukkies het redt is pittig. Een turtle kan haar eerste eieren leggen vanaf 25 jaar oud. Ze zal terugkomen naar het strand waar ze zelf zoveel jaar geleden geboren is. En dat terwijl ze voedsel zoeken rond Indonesie! De theorie is dat ze navigeren op basis van magnetisme in de aardlagen.

Hetgeen dat de turtle watchers doen is het beschermen van de nesten. Als een nest onder een walkway of te dicht bij de hoogwaterlijn ligt zullen ze in uitzonderlijke gevallen het nest verplaatsen. Als de nesten uitkomen houden ze toezicht of de ukkies niet te verkeerde kant oplopen (straatverlichting, i.p.v. de maan) of verslonden worden door een loslopende hond.
Het was een geweldige ervaring om dit een keer meegemaakt te hebben!

1 comment:

  1. Och wat lief! Marijke de Moeder Theresa van de Schildpadjes ;)

    Ik wilde jullie ff een fijne Kerst toewensen. O nee, da's al geweest... mijn kaart zit vast op dezelfde boot als jullie huisraad. Dan nog wel alvast een fijne jaarwisseling! Vorig jaar vierden we die samen op 1 dakterras, nu toch een paar kilometers van elkaar vandaan.

    Wel ff proosten om 0:00u! O... wacht.... da's bij jullie wat eerder dan bij ons :D Doe ik het om 18:00 alvast een keer, doe jij het zo rond 6:00 nog een keer? Deal? :D

    ReplyDelete

Thank you, for taking the time to leave a comment!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...